Entrevistes

Francisco Cabrera

Francisco Cabrera Data de l'entrevista: 2010-12-30 20:24:00 (per Xavier Viñas Vilella)
Dades personals:

Nom: Francisco Cabrera

Relació amb l'equip:
Jugador i Coordinador

Altres dades:
Informació de Quino al CFBegues
Introducció:

 

Avui tenim amb nosaltres a Francisco Cabrera, més conegut com Quino. Fins l’any passat, havia estat capità del Gavà de Segona divisió B. Entre d’altres, ha jugat en equips com el Màlaga de 1a divisió i, fins i tot, ha jugat a la lliga escocesa.

 

FITXA TÈCNICA

 

 

Nom: Francisco Cabrera Guinovart

 

Nom futbolístic: Quino

 

Naixement: 5 de març de 1971

 

Club actual: CF Begues

 

Any del debut:1989

 

Equips: CD Málaga, Cádiz CF, CF Gavà, Málaga CF, Recreativo de Huelva, CD Badajoz i  Livingston FC. 

 

 

 Xavier Viñas Vilella Primer pregunta obligada a fer-te. Després d’aquest recorregut en equips tan diversos, quina experiència t’emportes en general?

Francisco Cabrera Experiència n’hi ha molta a causa de tots els anys. Per a mi, tant la primera com la menys important o com l’última és un record constant de tot el que he viscut. Tot m’ha ensenyat alguna cosa.

Xavier Viñas Vilella Per a un jugador que ha estat jugant a un nivell professionalitzat, la pressió que es rep de l’entorn és suportable,si és que n’hi ha?

Francisco Cabrera Evidentment, hi ha moltes coses que influeixen en un mateix. El problema és que la puguis convertir en pressió o la puguis convertir en motivació. No hi ha dubte que això és molt personal. Quan estàs a un nivell més alt, evidentment els mitjans de comunicació intervenen, la gent. Però jo des que vaig començar a jugar a futbol ho he viscut com una diversió. En cap moment m’he sentit pressionat, sinó tot el contrari. A mi m’encantaria jugar tots els caps de setmana en un camp amb 80.000 persones i si tots criden en contra meva em seria igual perquè a mi m’agrada viure un ambient de futbol. Qui hagi tingut l’oportunitat de viure això sap que és impressionant. Després passa com tot, que som individuals i cada persona ho assimila d’una manera. Jo sempre he intentat tenir aquesta pressió com un repte o com alguna cosa que m’estimuli.

Xavier Viñas Vilella Pel que estàs dient es desprèn que no has pensat mai en deixar la teva carerra per la manera que tens de veure el futbol...

Francisco Cabrera No, jo fa més de vint anys que vaig debutar i m’enrecordo que en el moment que em van dir que anava a jugar de titular vaig començar a riure. L’entrenador em va preguntar: “Què et passa, estàs nerviós?”, i jo li vaig dir: “No, estic supercontent perquè vaig a fer el que més m’agrada”. Des d’aquest dia fins avui comptant l’últim partit que he pogut jugar amb el Begues ha estat igual. M’he divertit i m’he sentit privilegiat per fer el que m’agrada i, sobretot, per tenir la capacitat de disfrutar-ho.

Xavier Viñas Vilella Així, ser futbolista que ho consideres una feina o un estil de vida?

Francisco Cabrera Un estil de vida.

Xavier Viñas Vilella Així, ser futbolista que ho consideres una feina o un estil de vida?Què suposa per a tu aquest estil de vida?

Francisco Cabrera Una alegria constant. En el món del futbol sempre dic que li dono les gràcies a aquest esport per moltes coses que m’ha donat, per molta gent que he conegut, per molts llocs que he estat i per moltes experiències esportives que he viscut. Però, sobretot, perquè m’ha donat temps per estar amb la meva família. Per sort, en el futbol es té molt temps lliure i això ha fet que pugui disfrutar de la meva filla, de la meva dona, fet que, per desgràcia, poca gent té.

Xavier Viñas Vilella Ara jugant al Begues, has passat de jugar a Segona Divisió B a Segona Regional per diverses circumstàncies. Per què has triat aquest camí quan, molts altres futbolistes haguessin penjat les botes?

Francisco Cabrera Simplement, perquè faig el que m’agrada, que és jugar a futbol. Evidentment, jo vaig tenir la meva etapa, com tot jove, que vol jugar a la màxima categoria i lluita per aconseguir-ho. Però mai ha estat una obsessió per a mi. Jo he viscut molts “vaivens” en la meva carrera esportiva: des d’estar jugant a primera, després als quatre anys m’he vist jugant a Segona B. M’he vist sense equip i estar esperant mig any per trobar un equip. Després tornar a primera, a Segona i ara em veig jugant a Segona Regional. Hi ha hagut un moment de la meva vida que ha estat la meva feina, però el fons de tot ha estat la diversió. I aquest any he vingut a disfrutar al Begues.

Xavier Viñas Vilella Com ha estat la teva adaptació a un equip com el Begues?

Francisco Cabrera Ha estat molt fàcil perquè aquí al Begues pràcticament ens coneixem tothom, si no a nivell personal com a mínim de vista. I m’ho han posat molt fàcil. He arribat aquí m’han acollit bé i el que he intentat és acoplar-me el més ràpid possible, entendre on estic i ajudar al màxim.

Xavier Viñas Vilella Parlem de la teva faceta com a entrenador. Què t’aporta de diferent respecte al fet de ser jugador?

Francisco Cabrera Fa dos anys, de rebot se’m va proposar entrenar al juvenil juntament amb un amic d’aquí de Begues, el Juanma. No va ser res premeditat ni res que jo tingués pensat fer. En un moment donat penses: “jo algun dia podré entrenar a un equip per veure quina és aquesta experiència”. El cert és que m’ha omplert molt. No per ser jugar has de saber entrenar. Això era un gran dubte per a mi. M’ha fet refrescar una mica la memòria. És molt diferent quan ets jugador de quan ets entrenador. Però, és cert que després de tant de temps sent jugador adquireixes unes nocions que, sense adonar-te’n, les vas assimilant i quan ets entrenadors les pots posar en pràctica. Així és molt gratificant veure que he pogut fer aquest canvi. Tota l’experiència que tinc m’ha pogut ajudar per intentar fer-ho el millor possible.

Xavier Viñas Vilella T’has plantejat mai entrenar a un equip d’una divisió més alta?

Francisco Cabrera Ara amb la meva etapa d’entrenador m’està passant una mica com la de jugador. Ara mateix intento disfrutar. Per a mi no és una prioritat guanyar, pujar de categoria; per a mi és una prioritat estar al futbol base i ensenyar, educar i crear bons hàbits. És una experiència gratificant i, per ara, segueixo volent entrenar. El dia de demà, a on arribi o no, no ho sé. Però, estic obert a tot.

Xavier Viñas Vilella Com a persona que es dedica al món del futbol, tens una filosofia bastant clara i definida i, sobretot, diferent de la resta. Això ho demostra el teu lema com a entrenador: “Si fallo, no me rallo”. Tu incorpores l’error com una cosa totalment natural. Creus que en el futbol hem de treure transcendència a les coses que es fan malament?

Francisco Cabrera Això és una opinió personal dita des de la prudència i perquè tan sols porto dos anys entrenant. Amb tot el respecte, crec que el futbol base necessita un canvi radical. Estic cansat de veure pels camps jugadors de qualsevol edat dirigits, no són espontanis. Molt amb el referent del marcador. Tot ho mou el marcador, el resultat. El veure que si fallo tindré un retret. Moltes limitacions i jo crec que els nens són un tresor. Els nens et sorprenen i els has de deixar evolucionar, deixar que s’expressin i que treguin tot el que tenen i, això, sota el meu punt de vista, es pot aconseguir fent-los disfrutar només i exclusivament traient-los tensions i deixant de banda el resultat. Amb tot, sembla que em doni igual guanyar o perdre, però no és així. A mi m’agrada guanyar, però no per davant de tot i enfront a tot, sinó d’una altra forma.

Xavier Viñas Vilella Fins aquí l’entrevista amb en Quino. Un futbolista i entrenador amb un estil i unes idees molt diferenciades de las resta de persones que es mouen en aquets àmbit. Només queda desitjar-te sort en aquesta nova etapa i donar-te les gràcies per haver compartit aquesta estona amb nosaltres. Fins una altra i bones festes.

Francisco Cabrera -