Entrevistes

Tomas Casasin

Tomas Casasin Data de l'entrevista: 2012-02-20 20:12:00 (per Xavi Viñas Vilella)
Dades personals:

Nom: Tomas Casasin

Relació amb l'equip:
Delegat del primer equip

Altres dades:
Introducció:

Aquesta vegada en Xavi entrevista al Tomas Casasin, delegat del primer equip des de la temporada 2009/2010 i membre de la junta directiva del club. Els seus dos fills, Albert i Martí juguen al primer equip, i la seva filla Carla al femení. Un membre destacat del club, doncs, al qual teníem moltes ganes d'entrevistarXavi Viñas Vilella Tomàs, t’ha costat uns quants anys, però ara per fi tens els dos fills al mateix equip. A més a més, la teva filla també està implicada en el futbol. Deu n’hi do, una família futbolera...

Tomas Casasin Home sí, jo he sigut futbolista des que tenia 7 anys. Vaig començar al col•legi als Salesians de Rocafort a jugar a futbol d’aleví, encara me’n recordo. I, fins gairebé els 40 anys, he estat jugant a futbol. Per això, estic molt content que els meus fills també ho facin: els dos nois i la Carla que s’ha reenganxat.

Xavi Viñas Vilella Quants anys fa que estan jugant ells?

Tomas Casasin Pufff, doncs, el Martí també va començar molt petit. Va començar a jugar a Mediona amb l’aleví. Del Mediona va passar al Vilafranca. Del Vilafranca va anar a la Damm. Si no recordo malament, de la Damm va passar a l’Europa de juvenil. Després al Caprabo, al Viladecans i, per últim, va anar a parar al Begues.

Xavi Viñas Vilella L’Albert, si no m’equivoco, no s’ha mogut d’aquí...

Tomas Casasin L’Albert és beguetà de sempre.

Xavi Viñas Vilella És dels que no es vol moure del Begues...

Tomas Casasin Pensa que portar un nen a jugar a fora és un sacrifici per tots. Pel nen, perquè el més important és continuar traient bé els estudis. Després pels pares, perquè els hem d’acompanyar a entrenar.

Xavi Viñas Vilella I ara en moments de crisi suposo que el factor econòmic també deu acompanyar...

Tomas Casasin Sí clar. El que passa és que aquestes coses no les fas per diners, sinó que les fas per satisfacció i perquè veus que el nano ho disfruta. I, si a tu t’agrada el futbol, també ho disfrutes i gaudeixes de bon futbol.

Xavi Viñas Vilella Tu ens has dit com vas començar en el món del futbol. Però, anem una mica més enllà. Com et vas començar a implicar amb el CF Begues?

Tomas Casasin La veritat és que jo vaig jugar a futbol en contra del Begues. He jugat amb el Mediona molts anys, concretament, 22 . He après, doncs, el que és el futbol d’un poble: com la gent el sent i el viu i com és la implicació que hi ha. Un cop el vaig deixar i a causa que els meus fills juguen aquí a Begues (primer l’Albert i després el Martí) m’he anat implicant perquè sóc un enamorat del futbol.

Xavi Viñas Vilella Aprofitant això que ha dit sobre que ets un enamorat del futbol, què creus que aporta de més el futbol de poble que dius que has viscut tant?

Tomas Casasin Penso que és un sentiment diferent. Seria una mica com els de la cantera del Barça i els fitxats de fora. En un poble passa una mica el mateix. Quan ets del poble i estimes el teu poble també tens un sentiment diferent. En definitiva, jugues diferent que si anessis a un altre lloc.

Xavi Viñas Vilella Tomàs, dins del club tens diferents tasques. Ens pots explicar quines són i què impliquen?

Tomas Casasin Bé, jo primer vaig ser un bon aficionat i ho continuo sent. Des de fa dos anys ja, em van proposar, el Dani Llompart, formar part de la junta. En principi vaig dir que no, però em va dir si volia fer de delegat. Com que anava a veure tots els partits de casa i de fora, vaig dir que si. Així vaig començar, doncs, a fer de delegat i al final vaig caure també dins de la junta.

Xavi Viñas Vilella Què t’aporta fer de delegat?

Tomas Casasin Estar implicat i veure que, en l’any que vaig començar, hi havia un bon equip amb un objectiu d’assolir el campionat. Finalment, el vam aconseguir. A més, hi havia un entrenador, el Dani Casado, que penso que és dels millors que hem tingut aquí sempre i quan deixem el caràcter fort una mica al marge. Va ser una temporada que donava gust seguir a l’equip i encara més si podies formar-ne part. Penso que, com a delegat, també intento formar part de l’equip.

Xavi Viñas Vilella És tan així que, fins i tot, sabem de primera mà que vas molt sovint els entrenaments a treure el cap...

Tomas Casasin Tots els dies vaig per allà una estona i l’any passat vaig entrenar tots els dijous amb el Primer Equip. Aquest any com que som una plantilla molt llarga ja he vist que hi havia massa gent he decidit que continuïn ells. Però jo també m’intento cuidar esportivament. Per això vaig sovint a córrer i aguanto d’alguna manera l’entrenament amb ells.

Xavi Viñas Vilella Recupero un moment el tema del Dani Casado, saps que ha estat destituït del CE Hospitalet?

Tomas Casasin Sí que sabia que l’havien destituït perquè m’ho va comentar precisament l’entrenador actual del CF Begues, el Javier Galiot. Em sap greu per ell perquè va deixar el Begues l’any passat quan estàvem en una posició fantàstica per assolir el campionat. Únicament em sap greu esportivament per això. Jo crec que va ser una sort coincidir aquest temps. Tot i que el Pep Martínez i jo penso que el vam educar una mica pel que fa, sobretot, al seu caràcter. Quan ens trobem, ell ens ho reconeix. Únicament desitjar-li sort pel futur. Crec, em sembla, i he sentit que està entrenant a algun equip de Vilanova. Però, vaja, crec que el seu període al Begues ja ha passat. Ens va deixar i nosaltres hem continuat.

Xavi Viñas Vilella Estem parlant d’un entrenador que havia passat per les files del Begues. Tu com a aficionat, delegat i esportista en general, no t’has plantejat fer el pas a entrenador ja sigui del Primer Equip o de qualsevol altra categoria?

Tomas Casasin Jo vaig fer el curs d’entrenador, que el vaig fer amb el Martí. Per cert, el vam fer online. Per tant, tinc els papers per entrenar equips de futbols base, però no ho puc fer per un problema de temps i manca de dedicació. També, per un tema de relació familiar òptima. La meva dona ja no em permetria més hores dedicades al futbol.

Xavi Viñas Vilella Que s’apunti també la teva dona i així estaria tota la família al complet...

Tomas Casasin Doncs mira, a ella no li agrada el futbol. Vull dir que no és una dedicada en cos i ànima al futbol com tots els de casa.

Xavi Viñas Vilella Acabem de començar un nou any i això està carregat de nostàlgia ja que hem deixat enrere un 2011 històric. Quin és el millor moment que recordes?

Tomas Casasin Evidentment, quan van xiular el final el dia de la Penya Màlaga. Aquell dia va ser fantàstic. Tots el que vam estar allà no l’oblidarem mai. Patint, però gaudint d’aquest patiment i de tot l’esforç que s’havia fet.

Xavi Viñas Vilella Dit això, passem a aquesta temporada. Sembla que l’equip va començar molt bé a l’inici amb una ratxa molt bona. Ara hem deixat enrere una ratxa de 9 partits sense guanyar. Quines sensacions tens tu per aquesta temporada?

Tomas Casasin Jo, molt bones. Crec que estem fent més de l’objectiu que ens plantejàvem. Aquest any pensem en no baixar. Això ha de quedar ben clar. Tot i els cinc partits aquells que semblava que anéssim a ser primers, allò era un miratge. Si bé futbolísticament i passada la primera volta, no hem trobat gaires equips superiors a nosaltres tret del Sant Cugat i potser l’Horta, els altres juguen a futbol menys que nosaltres. Ells juguen un futbol més directe i nosaltres intentem jugar més la pilota. Els resultats han estat tots molt ajustats. Tret del dia del Pubilla Casas que vam guanyar 6 a 1, els altres partits s’han decidit per la mínima. Per tant, un partit que el pots guanyar, també el pots perdre. Això és una mica el que ha passat amb aquests 9 partits que no vam poder guanyar.

Xavi Viñas Vilella Havent vist tots els equips, molts d’ells compten amb jugadors bastant veterans. El Begues es caracteritza, des de fa un parell d’anys, per apostar per la gent jove. Això a Segona Catalana ho veus més com un avantatge o com un inconvenient?

Tomas Casasin Nosaltres tenim el que tenim perquè tampoc podem triar moltíssim més. Aquest any en incorporar el nou entrenador, que era entrenador del Juvenil del Gavà, doncs és qui ens ha portat 4 o 5 fitxatges, després en podem parlar, que són molt joves. Jo penso que és un avantatge. Vull dir que és un avantatge jugant combinadament amb un grup o un cos de més veterans com poden ser l’Uri, l’Axel, el Martí... Hi ha un grup de veterans entre cometes que està demostrant que estan fent un resultat òptim diria jo.

Xavi Viñas Vilella Veig que t’has quedat amb ganes de comentar els nous fitxatges. S’han adaptat perfectament a l’equip?

Tomas Casasin Possiblement, crec personalment que tenim dos o tres fitxatges de més. Sense citar noms, només per número, per quantitat. Dic de número de cara a manegar una plantilla. Hem estat amb 24 jugadors bons i que tots poden fer-ho bé, com ha passat. Des del cos tècnic costa molt descartar o no fer jugar algun jugador perquè saps que els que estan a la banqueta ho poden fer tant bé com els que estan jugant.

Xavi Viñas Vilella Això, per tant, suposa no convocar 5 o 6 jugadors...

Tomas Casasin Sí, però sempre hi ha 2 o 3 jugadors lesionats, tocats o els que no han vingut a entrenar. Però 24, quan estem tots és un drama: 5 persones sense poder venir ni tan sols convocat.

Xavi Viñas Vilella Tomàs, deixem de banda una mica l’aspecte del Primer Equip per tornar al teu paper en la junta i, sobretot, en els actes socials. Recentment, ha estat la festa major d’hivern i el club hi col•laborava fent les sardines. Com va anar? Quines van ser les sensacions amb la gent del poble?

Tomas Casasin El problema és que si estàs pencant allà tampoc vius dins de l’ambient de la sardinada popular amb el temps que ells estan gaudint de les sardines, del vi, de la coca... Em penso que és el tercer any que ajudo. El primer hi vaig anar voluntàriament i l’any passat ja estava a la junta com aquest. D’alguna forma, dins del grup hem fet un tàndem el Pep i jo per treure les sardines d’allà a les brases. Crec que va bé, que és un acte que m’agrada i veure que hi ha força gent i fem tot el possible perquè quedi de la millor manera possible.

Xavi Viñas Vilella Per tant, creus que és important que, com a club, se segueixin fent actes d’aquest tipus com l’arrossada...?

Tomas Casasin Som una entitat social que no únicament és futbol, vull dir que també hem de trobar o compartir aquest bon ambient en un dinar, una arrossada popular com deies o en la presentació dels equips... La sardinada sempre l’organitza l’Ajuntament i el club s’ofereix a fer sempre la part operativa i culinària. Per mi, és molt important aquesta altra vessant. Com ara que hem fet això dels cromos... Són coses que són pròximes al futbol, però que també és important d’organitzar-les.

Xavi Viñas Vilella Ara que han sortit els cromos... ja et tens a tu?

Tomas Casasin Em tinc repetit i tot.

Xavi Viñas Vilella A mi també m’has sortit unes quantes vegades... Tornant una altra vegada amb això dels temes socials i ja per anar acabant l’entrevista, hem recuperat una enquesta que es va fer a la web a l’agost del 2010 en què es preguntava precisament quina quantitat d’actes socials havia de fer el club. Recordem que, abans, es feia el sopar al Casino, es feia la calçotada... Alguna vegada han aparegut comentaris sobre aquesta qüestió tipus “abans es feia això i ara...”. L’enquesta que l’opció que ja estaven conformes amb els actes que hi havia es va votar 77 cops, l’opció que no calien tants perquè costaven massa diners va sortir amb 78 sobre un total de 208 i, l’última, la introduïa la possibilitat de fer algun acte més va sortir votada 53 persones. Curiosament, és una de les enquestes més ajustades. El fet que el club hagi crescut tant en nombre de jugadors, dificulta fer més actes?

Tomas Casasin Precisament, t’anava a comentar això. Aquest any som més de 270 fitxes i aquestes mobilitzen a moltíssima més gent. I si hem de fer una calçotada per tanta gent és impossible. També, perquè no som experts i intentem aprofitar un dia que jugui el Primer Equip. És inviable fer calçots per a tanta gent i, per això, vam passar dels calçots a l’arròs perquè podem contractar a la furgoneta d’aquell senyor que ens fa un arròs que està força bo. Sempre és bonic que et muntin actes, però pensa que tot això és voluntari i que sempre estem els mateixos organitzant-ho. No només hem de pensar en això. Hem de pensar en la roba, una altra cosa de la qual jo també en sóc responsable que no et pots imaginar el lio que és. Qualsevol acte que facis, per simple que sembli, amb tanta gent és un maldecap i sempre ens toca fer-ho a 10 o 12.

Xavi Viñas Vilella Aprofito, ràpidament, per recuperar això de la roba. Aquesta temporada, a l’inici, hi va haver algun problema amb les equipacions?

Tomas Casasin Aquest any hem canviat de proveïdor. Hem anat a Iuanvi, com heu vist. Però, les talles del mateix Iuanvi d’unes peces a les altres, canvia. És a dir, que ni el mateix fabricant , pel que fa a la talla“M” d’una samarreta, és igual que la “M” d’una dessuadora. En el futbol base, la diferència d’alçada d’un nen a un altre del mateix equip és de 2 o 3 talles. Per tant, calcular tot això és complicadíssim. El que si que hem fet aquest any ha estat que la gent, en lloc de donar-los la roba des del club, l’ha hagut d’anar a buscar a una botiga de baix a Viladecans perquè aquí no tenim espai. Ja veieu com estem amb els vestidors, no hi ha un lavabo públic... doncs imagina’t muntar tota la logística de la roba i lliurar-la des d’aquí. És impossible.

Xavi Viñas Vilella En definitiva, és una bona notícia que el club hagi augmentat en nombre de jugadors perquè cada vegada, doncs, hi ha més gent implicada i gaudint del futbol...

Tomas Casasin Sobretot, agrair als entrenadors la feina perquè es fan càrrec de tots aquests nanos perquè si no seria impossible i, a més, penso que també impliquem gent, majoritàriament jugadors i gent del poble, en aquesta tasca d’educar als nens en el sentit de compartir. Jo li dono més importància a l’educació que no pas el fet de posar la pilota dins la porteria.

Xavi Viñas Vilella Amb aquesta bona reflexió, acabem l’entrevista Tomàs. Gràcies per haver compartit aquesta estona i molta sort per aquesta temporada.

Tomas Casasin Moltes gràcies a vosaltres.