Club de Fútbol Begues
75è aniversari
75ani.gif

1924, NEIX EL CF BEGUES

El futbol va produir un esclat d’entusiasme generalitzat, i per això resulta natural que un jove beguetà, Josep Ventura Ximenis, en Pepet de les Planes, amb un tarannà emprenedor, acostumat a l’aire lliure i al treball dur, s’aficionés des de ben jove al futbol. Solia acompanyar el seu pare que feia d’ordinari entre Begues i Barcelona. Aquestes visites a la capital van possibilitar que freqüentés els camps de futbol de la capital per veure jugar equips de Barcelona. L’espectacle entusiasmava el jove, principalment si un dels equips era el FC Barcelona.

Amb els seus germans Julià i Jaume prengueren la decisió l’any 1924 de formar un equip de futbol a Begues, de seguida s’afegirien al projecte altres joves beguetans delerosos de practicar el seu esport preferit, però no eren suficients, calia completar un equip d’onze jugadors i comptar amb algun reserva per si un d’ells faltava. Aquests jugadors sortiren d’entre els joves paletes dels pobles de les rodalies, que treballaven a Begues en el ram de la construcció, ja que en aquell moment es construïen moltes torres en el terme, que ben aviat formarien el nucli que els beguetans identificaven com "la colònia d’estiuejants".

La primera alineació del CF Begues de 1924, la varen composar: Telmo, Cisco de l’Hostal Vell, Julià Ventura, el bonic, de Viladecans, Pepet de les Planes, Batista, Peret de cal Pere Vell, Jaume de cal Pintor, Ventureta, Torres, Callao de Gavà i Pepet Carnisser.

En Julià Ventura i Jaume Ventura sempre jugaren en la posició de porters i el seu germà i fundador de l’equip, Pepet de les Planes, d’extrem esquerre.

Una vegada format l’equip calia vestir-lo amb uns colors propis que l’identifiquessin, com ho manava el reglament. Amb aquesta finalitat es desplaçaren a Barcelona els germans Ventura (Pepet i Julià). El lloc escollit per efectuar aquesta compra estava al carrer de l’Hospital en una botiga especialitzada en roba esportiva. No tenien una idea clara de quins serien els colors del club Begues, així que en trobar-se que l’únic equip complet i disponible era dels colors groc i verd, varen decidir comprar-lo i estalviar-se un altre viatge a la capital tot i que en aquells temps en Pepet havia deixat de fer d’ordinari amb el sistema tradicional de tracció animal, per esdevenir un dels primers conductors de Begues i propietari d’un camió amb què millorava el servei del seu negoci.

El primer testimoni gràfic del primer equip que va composar la plantilla del CF Begues és va prendre l’any 1924. Aquesta fotografia que marca la història del club es va fer gràcies al seu capità, Pepet de les Planes. Ell tenia l’encàrrec de distribuir vi i ous del Mas de les Planes als forasters que cada vegada més passaven l’estiu a Begues. Un d’aquests estiuejants compartiria l’entusiasme del jove repartidor per al nou esport i estaria ben assabentat de com s’estava formant l’equip de futbol a Begues i de l’entusiasme dels novells jugadors. De resultes de compartir la mateixa afició pel futbol, es va oferir per fer una fotografia a tot l’equip si es desplaçaven fins a casa seva, ja que en aquells moments cap beguetà tenia una màquina per fer fotografies.

Com que l’efemèride de l’estrena del nou equip del CF Begues mereixia quedar immortalitzada, Pepet Ventura acceptà entusiasmat l’oferta i allà es varen presentar tots els jugadors uniformats, perquè aquella fotografia fos la peça fonamental per a la datació de fundació del CF Begues.

Tornar