Notícia

Data
2024-06-04 12:03:00  
Titol
Any 100! Neix la Sardinada, reneix la Cuca Fera  
Descripcio

De les moltes activitats i actes culturals que el CFBegues va impulsar a finals dels anys 70, dues han arribat fins als nostres dies, convertint-se en emblemàtiques en les festes majors. 


Una és la Cuca Fera, bèstia de foc que havia sortit el 1934 i que la directiva del club va tornar a construir per a que el poble en gaudís


L'altre és la Sardinada popular de Sant Sebastià, que el club organitza cada 20 de Gènere des de llavors (a la foto el Txitxa, el Pana i el Richard, tres històrics del club)



El CF Begues s'expandia i sortia del marc estrictament esportiu. El 20 de juliol de 1975, Jaume Rabell Aguado, en representació del CF Begues, sol·licitava a l'alcalde, Jordi Guasch Paucirerol (president també del club del futbol), permís per organitzar una gimcana automobilística en uns terrenys cedits a l'efecte per en Sadurní Vendrell. El circuit dissenyat, ple de paranys i sorpreses, va tenir un alt nivell de participació i el seu èxit va animar els organitzadors a continuar programant-la els tres anys següents.L'any 1975 havia marcat l'inici d'un gran canvi en el CF Begues. 


Aquest any va rebre el "III Trofeo Destinado a la Deportividad" organitzat pels ajuntaments del Baix Llobregat, com a millor entitat esportiva es premiava la tasca esportiva i cultural que havia desenvolupat al llarg de la seva existència.


La Junta Directiva, satisfeta que el CF Begues ocupés un espai cada vegada més ampli dins la vida beguetana, encara tenia una assignatura pendent, recuperar la Cuca Fera, una mostra del bestiari popular català que va tenir una dissortada i efímera vida que va durar un sol dia, el dia 25 de juliol, Festa Major de 1934. A causa del material de guix amb què va ser construïda no va poder suportar l'excés de pes. Quan va arribar el final de la cercavila, la Cuca Fera estava inservible i va ser arraconada i mig oblidada per l'espai de quaranta anys, fins que un grup de beguetans, sota el patronatge del CF Begues, varen marcar-se l'objectiu de la seva recuperació.Les coses passaren així: un matí de diumenge, davant de l'església de Sant Cristòfor, els nous promotors de la Cuca Fera s'aproparen a saludar Santiago Maluquer, un soci del Casino i un gran artesà que treballava el paper amb suports metàl·lics a l'estil de les figures que es construeixen per les falles de València, i li feren la proposta que els ajudés a construir la Cuca Fera. En Santiago Maluquer no es va fer de pregar i va posar tot el seu saber per ajudar a restaurar aquella part del patrimoni popular del poble.Per la Festa Major d'Estiu de 1976, la nova bèstia paorosa construïda amb materials lleugers s'estrenava per joia de petits i grans, que disfrutant de valent varen córrer darrere el correfoc de la nova Cuca Fera, sostinguda i dirigida pels cucaires.


La responsabilitat de l'organització de les festes de Begues estava definitivament assignada al CF Begues, i tant els socis com la nova Junta entrant l'any 1977 formada per: Jordi Guasch Paucirerol, (qui tindrà el carnet de soci número 1),Jaume Escofet Trepat, Eladi Gonzàlez Pla, Francesc Ros Vendrell, Josep Tutusaus Viñas, Francesc Ros Térmens, Jaime Romagosa Ros, Richar, Pere Rosell Torras, Joan Catalan Pérez, Josep Tutusaus Térmens, Joan Rovira Alba, Jaume Rabell Aguado, Jaume Pascual Raventós, Marcel Ventura Fañanas, Ramir Pascual Adillón, estan decidits que el llistó es posés més alt cada vegada.


En el programa de festes d'estiu d'aquest any destaca un campionat de futbol sala i l'organització del primer Festival de la Cançó del Llobregat, celebrat en el poliesportiu, i en la Festa de Sant Sebastià la tradicional sardinada, però l'esdeveniment més important per a aquest any va ser la finalització de les obres del "Casal Cultural Esportiu" i la seva inauguració.


Text extret del llibre del 75 aniversari de Conxita Solans


 

 
Noticia
Aquesta notícia ha estat llegida 160 vegades.